Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Прочути танцьори в страстен танго спектакъл с ансамбъл „Tanguarda“ във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Танго

Събитието е на 10 април

След една изключително изящна вечер в Градската художествена галерия вчера, когато публиката беше покорена от естетския концерт на дуото Ивона Недева, флейта, и Анжела Маджарова, арфа, Европейският музикален фестивал Варна продължава с още няколко забележителни събития.

Прочутите танго танцьори Селин Руис и Жереми Бребар ще донесат класата и страстта на оригиналното аржентинско танго във Варна заедно с квартет „Tanguarda“. Спектакълът ще разпали емоциите на ценителите на музиката и танца по време на Европейския музикален фестивал – с концерта на 10 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Танцът на двамата майстори ще бъде естествено продължение на ритъма в проекта „Танго без граници“. Селин Руис е хореограф и танцьор с наложено име в света на тангото. Тя участва в многобройни танго-компании в Европа и Южна Америка, талантът й блести на големи фестивали в Буенос Айрес, Париж, Рим, Сеул, Сиатъл, Истанбул. Основава собствена трупа, в която развива своето виждане за поставяне и интерпретация на танго. Нейният партньор Жереми Бребар е аржентински актьор, който се изявява в театъра и киното. Точно по време на снимки той открива магията на тангото и се влюбва неистово в него. Започва да усъвършенства уменията си в различни майсторски класове и академии. От няколко години се е установил в Париж, където продължава да изследва и представя тангото и да поставя свои хореографии.

Елегантната двойка ще бъде акцентът в гастрола на „Tanguarda“ – един изключителен международен проект, събрал най-добрите в жанра. Негов основател и двигател е варненката Мария Мартинова. Самата тя има изяви като танцьор, но този път ще я видим на пианото в компанията на Сирил Гарак – цигулка, Винфрид Холценкамп – контрабас и Марсело Нисинман – виртуоз на бандонеона и знаков композитор в съвременния танго свят. Негови творби ще прозвучат и във Варна. В горещия спектакъл квартетът ще изпълни също творби на Астор Пиацола, Агустин Барди и Освалдо Тарантино.

С проекта „Танго без граници“ Европейският музикален фестивал остава верен на линията, която спазва през 15-те години от своето основаване: да създава за публиката неповторими преживявания от срещите със световното изкуство и да я държи близо до новите тенденции в развитието на класическите и модерните стилове.

Европейският музикален фестивал се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и със съдействието на International Hotel Casino & Tower Suites, комплекс Топола Скайс, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Grand Mall, медицински център Надежда и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Радио 1 и Moreto.net.

Другите предстоящи събития в поредицата от прояви за ценители в рамките на фестивала:

5.04.в Градската художествена галерия Имена от бъдещето – Дуо Герасимец от Германия – Николай Герасимец, пиано, и Василий Герасимец, виолончело. Билети от ФКЦ.

14.04. във Варненската опера – концерт на Веселин Станев, пиано със Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна, диригент Станислав Ушев. Билети от касата на Държавна опера Варна.

Началният час на всички концерти от фестивала е 19:00.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *