Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Космическата станция “Тянгун-1” изгоря над Тихия океан
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

991-ratio-tiangun

Падането се следеше зорко от целия свят, тъй като имаше опасения, че корабът може да се удари в населено място (видео)

Космическата станция “Тянгун-1” приключи своя живот в земната орбита и падна в Тихия океан в 3.16 часа българско време, съобщиха за NOVA от оперативния център във Военноморското училище във Варна.

По-голямата част от 8-тонния апарат изгоря при триенето в долните слоеве на атмосферата, допълват от Китайската космическа агенция.

Падането на “Тянгун-1” се следеше зорко от целия свят. Основните опасения бяха корабът да се удари в населено място. Имаше предположения, че отломки до 300 килограма могат да се стоварят на Земята с висока скорост.

У нас редица изтъкнати астрономи проследиха последните часове на космическия апарат. Пред камерите на NOVA доц. д-р Алексей Строев от Института за космически изследвания към БАН успокои, че няма опасност евентуалните остатъци да са токсични, тъй като по-голямата част от отровите изгарят а атмосферата.

Военните създадоха специален оперативен щаб по наблюдението на обекта. Министър Красимир Каракачанов ангажира химически модули от армията, които трябваше да се намесят, ако отломка от “Тянгун-1” беше паднала на територията на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *