Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
МВР със съвети как да опазим дома си от крадци по празниците
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Крадец

ОДМВР – Варна припомня на всички граждани, а и на гостите на града, да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си

Почивните дни около предстоящите Великденски празници са повод за празнично настроение, възможност за пътуване в страната и чужбина, повод за среща с близки и роднини. Част от жителите на Варна напускат своите домове, като предприемат пътувания на близки и далечни разстояния.

Но празниците също така могат да се тълкуват и като „работно време” от определени представители на обществото. Именно заради това и тази година ОДМВР – Варна ще припомни на всички граждани, а и на гостите на града, да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

За СИГУРНОСТТА НА НАШИЯ ДОМ:
Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места!

Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвънеяване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За СИГУРНОСТТА по време на ПАЗАРУВАНЕ:
Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Великденски празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. По време на пазаруването за празничната трапеза е важно да не забравяме, че:

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага – да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!

Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

С пожелания за светли и спокойни празнични дни, Ви призоваваме към отговорност и предпазливост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *