Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Рекорден брой участници се включват в Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ 2018 във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Фолклорен изгрев

От 13 до 15 април певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават пред жури от изтъкнати фолклористи за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фест.

Над 200 заявки за участие има до момента за ХII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна, който ще се проведе от 13 до 15 април в Grand Mall. Рекордният брой талантливи млади участници ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българсксата фолклористика.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките – деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, както и студенти. Фестивалът ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито ще е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ – Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио. В журито ще бъдат също обичаните изпълнители Ивайло Герасимов – певец и Темелко Иванов – изпълнител на кавал от оркестъра на Ансамбъл „Тракия“, както и маестро Стойко Стойков – композитор и директор на Национални фолклорни празници Приморско и Димитричка Кателиева – дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.

Началото е в петък, 13 април, от 10 часа с изпълнения на Представителния ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна. От Варна и Черноморието са и най-много от кандидатите за наградите на фестивала. Амбиции да бъдат забелязани и оценени имат също и учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ и Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, където традиционно се подготвят отлични фолклорни певци и инструменталисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *