• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 7m/s SE
  „Шедьоври на класическия руски романс“ ще съберат ценители в Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  29694836_10211548760026495_2949849239007526912_n

  Стилният концерт е на 14 април от 18 часа

  „Шедьоври на класическия руски романс“ ще съберат ценителите на красивата музика в Градската художествена галерия на 14 април от 18.00 часа. Стилният концерт ще поднесе най-доброто от руския романс, който с изразителната си мелодика е добре познат на българския слушател, пише Дарик. Зародил се във времето назад, когато не е имало радио и телевизия, този жанр е бил изключително популярен сред всички кръгове на руското общество. Задължителен за големи светски събития или за интимни семейни и приятелски сбирки, романсът определено би могъл да се сравни със съвременната поп музика.

  Искрен, нежен и страстен, руският романс разказва за опиянение и отчаяние, за възторг и горест, за любов и раздяла. Неговата романтика провокира емоциите и докосва най-фините струни на сърцето. Разбираема и близка до хората, тази музика не само че не губи достойнствата си, а им придава своеобразна духовна патина. Превръща ги в непреходни изящни бисери, съхранили в себе си най-чистите човешки пориви.

  Идеята за цикъла концерти с руски романси принадлежи на мецосопраното Михаела Берова и пианиста Руслан Павлов, който е автор на оркестрациите и аранжиментите на някои от произведенията. За участие в първия концерт от поредицата „Шедьоври на класическия руски романс“ двамата са поканили и колегите си от Държавна опера Варна Даниела Димова – сопран и Вяра Железова – мецосопран, също пианистката Жанета Бенун и струнното трио „Магнифика“ – Марина Винокурова – цигулка, Марина Славчева – цигулка и Олена Мошинска – виолончело.

  „С нашия концерт искаме да изтъкнем красотата, която не се нуждае от обяснение“, обобщава творческите намерения на екипа Руслан Павлов. В програмата са включени вокални и инструментални творби от руски композитори, творили на границата между XIX и XX век, сред които Чайковски, Рахманинов, Мусоргски, Бородин, Направник и др. Освен известните романси „Я помню чудное мгновение“, „Не пой, красавица“, „Я Вас любил“, „Зимний вечер“ и други, ще прозвучи за пръв път във Варна и цикъл от 4 песни на композитора Иполитов-Иванов.

  Проектът „Шедьоври на класическия руски романс“ се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ при Община Варна. Вход свободен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg