Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Износът на ток с 16,2% ръст за първото тримесечие
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A0B3EB5F-5485-4F82-A518-3671AB2BBA42

Потреблението на електроенергия в страната се свива с 4,89%

Износът на електроенергия от България расте с 16,2% за първото тримесечие, но това не е достатъчно, за да компенсира свиването на потреблението, става ясно от оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитирана от investor.bg.

През последните две години износът на електроенергия се свиваше непрекъснато. Ръстът днес донякъде се дължи на ограниченията от началото на миналата година – за да бъде защитена енергийната система в периода 13 януари – 9 февруари 2017 година беше спрян износът на ток.

В началото на 2017 година целият регион беше обхванат от студена вълна, което повиши потреблението на енергия. Заради недостига на електроенергия се наложи включването и на студения резерв.

От данните на ЕСО е видно още, че потреблението на електроенергия в страната се свива с 4,89% до 11,2 млн. мегаватчаса. Това също е свързано с по-топлото време през тази зима.

Намаленото потребление от своя страна се отразява на производството, което достига 12,3 млн. мегаватчаса, което е понижение от 3,37% спрямо първите три месеца на миналата година. Съществено е понижението на производството от базовите централи – в рамките на малко над 7% до 10,3 млн. мегаватчаса.

За сметка на това производството на водните централи се увеличава с 54,1% до 1,28 млн. мегаватчаса. Това е свързано с обилните валежи и снеготопенето в началото на година. В най-студените дни на 2017 година именно водните централи осигуриха нужната енергия в най-натоварените часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *