Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Спортното министерство ще финансира проект за ремонт на водна спортна база „Бриз“ във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

14B64660-6818-4B58-81B1-3B2965798600

Морската ни столица посреща две важни европейски събития за борба с корупцията в спорта и уреждането на мачове

Министерството на младежта и спорта ще финансира проект за ремонт на хангарите, съблекалните, баните и санитарните възли на водна спортна база „Бриз“ във Варна. Това обяви министър Красен Кралев, който с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев откри 38-ото издание на международната регата „Бриз”. Стойността на проекта е 160 202,14 лв. с ДДС.

„Водихме повече от шест месеца разговори с ръководителите на клуб „Черно море Бриз”, който управлява и стопанисва тази база. Уважихме тяхното желание за реконструкция, защото има много деца, които тренират тук и ползват съоръженията”, коментира министър Кралев.

A8DA556E-9EB0-45F3-81BA-007705BD011FМеждународната регата „Бриз” се организира от спортен клуб „Черно море Бриз” с подкрепата на община Варна. Това е първата за сезона надпревара в детските и олимпийските класове във ветроходството у нас и ще продължи до 8 април във Варненското езеро. Участват 15 клуба от България, Румъния и Украйна. Регатата включва 12 гонки в класовете „Оптимист”, „Кадет”, „Лазер 4.7”, „Лазер Радиал”, „Лазер Стандарт”, „Фин” и „470”.

Министър Кралев съобщи още, че се навлиза във финалната фаза на реконструирането на зала „Владислав”, на която ММС от три години извършва поетапен ремонт. В рамките на два месеца трябва да бъде положена чисто нова настилка, а ССК „Черно море“ има ангажимент да освежи фасадата и да украси залата с пана на най-известните варненски спортисти. След ремонта там ще могат да се провеждат състезания по различни спортове – футзал, тенис, баскетбол, волейбол и др.

„В рамките на следващите два месеца се очаква да завърши и реконструкцията на спортното училище „Георги Бенковски“. Тя тече на пълни обороти, като за нея бяха отделени над два милиона лева”, заяви още министър Кралев.

Той информира, че се водят предварителни разговори за изграждането на модерен боксов салон в Двореца на културата и спорта с площ над 600 квадратни метра.
„Боксът, борбата, художествената гимнастика и таекуондото имат най-успешно работещите федерации в България. Варна притежава огромен потенциал в бокса и трябва да направим нещо в този спорт. Очаквам в следващите години градът да даде своя принос за продължаващото развитие на българския бокс”, каза Кралев.

Новата боксова зала ще може да се ползва от различни клубове и ще бъде достатъчно голяма, за да поеме всички боксьори във Варна.

Министърът съобщи още, че през настоящия месец Морската столица ще посрещне две изключително важни събития за борбата с корупцията в спорта, почтеността и уреждането на спортни срещи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.

От 23 до 24 април във Варна ще се проведе първа среща на Експертна група „Почтеност” към Европейската комисия, която е създадена по приоритет 1 „Почтеност в спорта“, част от новия „Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт. В Експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар.

От 24 до 25 април в изпълнение на проект по програма „Еразъм +”, Министерството на младежта и спорта организира във Варна среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“. Част от участниците в Експертна група „Почтеност“ към ЕК ще присъстват и на събитието на ММС. Лектори в срещата, организирана от ММС, ще бъдат представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. Наскоро БФС подписа договор за сътрудничество със Спортрадар. От българска страна ще участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, Прокуратурата, БОК и БФС.

Целта на събитието е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, включително Българска национална платформа, която да се бори срещу корупцията в спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *