Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

хора с увреждания

Планираните изменения доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните придобивки на хората с увреждания

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че по указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза.

На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков, отбелязват от bTV.

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им. 6000 души планират протест днес.

Иван Янев е незрящ, но работи като експерт в министерство. Притеснен е, че ако се въведе оценка за работоспособност, държавата може да го остави без 400 лв. инвалидна пенсия. Така бастунът с ултразвук, за който опитва да спести 1200 евро, ще си остане само мечта.

„Този ултразвук дава сигнал дали има препятствие в ниското или препятствие във височина”, обясни Иван.

Другото притеснение на хората с увреждания е, че с посочването само на едно водещо заболяване в медицинската експертиза, съпътстващите болести ще бъдат пренебрегнати при определянето на процента неработоспособност.

„Другите ще бъдат само изброени, но няма да носят процент и общият процент ще спадне много значително, а от този процент зависят социалните придобивки и пенсията”, обясни д-р Боряна Холевич, представител на ТЕЛК.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток. Готвените промени очакват да ги затруднят още.

„Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват”, обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *