Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
16 април е Ден на Конституцията и празник на българските юристи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Темида

Датата е символична – на нея през 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция

По инициатива на Съюза на юристите в България вече 22 години на днешния 16 април се отбелязва Денят на Конституцията и празник на българските юристи.

Денят, в който първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция през 1879 г., е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители с Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г.

Учредителното събрание във Велико Търново поставя началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати. Народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 г.

До 1991 г. денят се отбелязва на 4 декември като Ден на Конституцията и на юриста, съгласно Решение 38 на Бюрото на Министерския съвет от 1979 г. във връзка с приемането на Търновската конституция от Велико народно събрание. В нея е прокаран принципът на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи – монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани.

В деня на Конституцията, празника на юриста и на съдебните служители Върховният административен съд отваря врари за студенти, журналисти и граждани. Ден на отворените врати ще има и във Висшия съдебен съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *