Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В Районен съд – Варна десетокласници пресъздадоха процес за убийство по непредпазливост
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A6E4D75F-7644-49BE-BDE9-2DA7E059551B

Десетокласниците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна сами избраха наказателния казус, който да разиграят пред публика от техни съученици и преподаватели, магистрати и съдебни служители.

Осем тийнейджъри се включиха пряко в процеса. Две девойки смениха училищните униформи с тогите съответно на съдия и прокурор, останалите влязоха в ролите на адвокати на страните, подсъдим и свидетели. Наказателните съдии Росица и Атанас Шкодрови, както и прокурор Боряна Маринова подпомагаха днес младежите в съдебната зала при пресъздаването на делото.

4ACE0FB9-6CCE-455E-B141-35A572501D5EПроцесът приключи с признание на вина в извършеното по непредпазливост убийство, а съдът наложи с присъдата си условно наказание от 2 г. лишаване от свобода и 300 000 лева обезщетение за нанесени вреди на близките на пострадалия.

След края на симулирания процес публиката в съдебната залата коментира избрания казус, размера на наложеното наказание и впечатленията си от реализацията на съдебния процес от ученици. На финала всички участници се направиха снимка за спомен и бяха отличени с грамоти за успешното си представяне.

Утре инициативите в празничната за юристи и съдебни служители седмица продължават отново с ден на отворени врати за студенти и ученици в съдебната палата на площад „Тракия“. В предиобедните часове няколко студентски групи от различни специалности на Икономически университет – Варна, заедно с асистент-преподаватели по дисциплината „Основи на правото“ ще направят информационен тур за запознаване с достъпа до правосъдие, функциите и спецификата в дейността на отделните служби.

9F2E9BD4-6C56-4682-932E-F6FAD2335C08Паралелно, представителна група ученици от три випуска на III ПМГ “Академик Методий Попов” ще бъде на посещение в Районния съд и Районната прокуратура за финализиране на провежданата за поредна година съвместно образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *