Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Проф. Платиканов: Над 1100 души у нас се нуждаят от нов орган
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Все повече са донорите, но въпреки това не достигат

В последните година има все повече донори и трансплантации. Близките на починали пациенти проявявят все по-голямо разбиране за това, че биха могли да помогнат на някой, който се нуждае. Въпреки това все още има повече от 1100 души у нас, които имат нужда от трансплантация на органи. Това заяви във варненския ефир на Дарик проф. д-р Вилиян Платиканов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина” и координатор по донорство и трансплантации към болницата.

991-ratio-viliian-platikanov
Проф. д-р Вилиян Платиканов

В България се присаждат бъбреци, черен дроб и сърце. Има и около 15 – 20 пациенти, които имат нужда от нов бял дроб, но все още у нас тази операция не се прави. Това налага болните да се лекуват най-вече в Австрия, обясни професорът.

В „Св. Марина” се правят трансплантации на бъбрек от жив донор. Досега са извършени 16 такива операции. Присаждат се и тъкани. Останалите органи се трансплантират в София.

Миналата година в болницата е имало 14-15 случая на мозъчна смърт. В половината от тях близките са дарили органите. В останалите не е имало донорска ситуация, тъй като роднините не са дали съгласие, а в някои от случаите сърцето е спряло преждевременно. Времето, в което могат да се използват органите на пациент, е различно и зависи от неговото състояние и контретната ситуация, посочи медикът.

„Ние се стремим и успяваме в рамките на 24 часа да приключим с донорската ситуация, след което се извършва експлантация и транспортиране до София или чужбина, ако у нас няма подходящ реципиент”, добави проф. Платиканов.

В някои случаи е възможно орган от възрастен човек да се трансплантира на дете.

„Специално за бъбреци и части от черен дроб е възможно. Но един орган, за да бъде трансплантиран, той има нужда от място. Един голям орган на възрастен човек няма как да бъде поставен в малкото място и в малкия детски организъм. Затова трябва да има антропологична съвместимост – в големината на органите”, посочи специалистът.

По негови думи в последните години са отпаднали ограниченията, според които донор не можеше да бъде човек над 60 години, тъй като има все повече пациенти, които се нуждаят от трансплантация, и недостатъчно органи.

2 коментара

  1. Nedev

    Професор В. Платиканов е един от най-големите в своята област не само в България. Поздравявам го за неговия професионализам и голямо сърце . Невероятен специалист и човек!!!

  2. Стоянка

    Той е един арогантен ,агресивен и отмъстителен и алчен за …..!:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *