Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Днес е Световният ден на свободата на печата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

вестник мир

Международните организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората

В цял свят на 3 май се отбеляза Денят на свободата на пресата/World Press Freedom Day/, в който международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. По тяхно мнение, за да се гарантира работата на правителството трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предпазване от заплахи от властта.

Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното правилно функциониране.

През 1993 г. ООН постанови, 3 май да бъде световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта от важността на темата.

Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. “относно насърчаване на свободата на печата в света” е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *