Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Църквата почита Светите братя Кирил и Методий
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

B238C5DA-E53D-463F-A4CF-791F85E04DD2

Повод да почерпят имат Кирил, Киро, Методий, както и всички библиотекари

Българската православна църква почита днес Светите равноапостоли Кирил и Методий.Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя – 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник – 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век.

Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий от 1863 година. Днешният ден се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Светите братя Константин и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Имен ден днес празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Днес професионален празник отбелязват библиотекарите. Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” празнува своя патронен празник и цялата библиотечна гилдия се присъединява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина -библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните образци на литературната ни съкровищница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *