• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Вятър: 8m/s NE
  210 млн. крони за България предвижда Норвежката програма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  AD077866-F8CB-4BCB-BE17-432C3BAAE2B6

  60 000 норвежки туристи са посетили страната ни през миналата година

  210 млн. крони ще бъде макрорамката на Норвежката програма за България през 2014-2021 г. За сравнение, за предходния период сумата е била 126 млн. крони, като страната Ви е четвъртият беницифиент на норвежките финансови механизми. Това съобщи Н. Пр. г-жа Лисе Николине Клевен Гревстад, посланик на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, която се срещна с кмета на Варна Иван Портних и с областния управител Стоян Пасев. Това е първото посещение на дипломата в морския град. Тя бе придружавана от почетния консул на Норвегия Константин Дараданов.

  14CC8661-ADFC-427E-9172-D7CA79C4EF08Госпожа Гревстад сподели още, че новите финансови механизми на европейското икономическо пространство и норвежките грантове ще бъдат официално обявени на 23-ти май в София. “Ние имаме установено икономическо сътрудничество между България и Норвегия, добрата новина е, че виждаме интерес от фирми за развитие на бизнеса. Скоро създадохме търговска камара с участие на български и норвежки компании. Считам, че ще бъде добра основа за развитието на икономическо сътрудничество”, сподели посланик Лисе Николине Клевен Гревстад. “Програмите за бизнеса продължават да се развиват – за развитие на малки и средни предприятия. Ще има и механизми в областта на енергетиката, правосъдието, НПО, околната среда. Една от целите ни е стимулиране на ранно сътрудничество. В предходния период установихме добри двустранни отношения между различни институции и организации. Надявам се това да стимулира по-доброто двустранно икономическо сътрудничество”, допълни тя.

  05350CB4-5E7F-4EF3-AF4B-7DB371EB9BF0По време на срещата стана ясно, че 60 000 норвежки туристи са посетили страната ни със самолетна екскурзия през м. г. “Интересът нараства, смятам да споделя в Норвегия амбицията на Варна да се развива като дестинация за четири сезона”, каза още Н. Пр. г-жа Гревстад.

  Кметът Иван Портних запозна своите гости с инвестиционната програма на Варна, с големите инфраструктурни проекти и работата с европейските програми. “За мен беше чест и удоволствие да споделя с посланика предизвикателствата, пред които сме изправени, с икономическия, социалния и културният потенциал на града ни. С удоволствие разбрах, че през тази година интересът на туристите от Норвегия към Варна и България нараства сериозно. Вярвам, че тази тенденция ще се запази и развива и занапред, и то не само през летния сезон, а и като ваканционен туризъм. Обсъдихме възможностите за по-активен икономически обмен в различни сфери. В очакване сме на новия период на Норвежката програма, което е изключително полезна както за общините, така и за бизнеса. Вярвам, че това ще е добра възможност за развитие и надграждане на сътрудничеството ни”, каза кметът на Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg