• Варна
  7°
  разсеяна облачност
  Влажност: 76%
  Вятър: 4m/s N
  Откриха пластика „Звездоброецът“ до Обсерваторията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   B5720DDE-3314-45A9-A569-22F487987BCD

  Нека както „Рибарят и златната рибка“ носят усмивки на хората, така и „Звездоброецът“ да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем, заяви кметът на Варна

  Пластика „Звездоброецът“ бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и от автора проф. Венелин Божидаров. „Това е символ на вечния човешкия стремеж към звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптора на 50-ата годишнина на НАОП „Николай Коперник“! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция „Култура и духовно развитие“ за добрата работа! Нека както “Рибарят и златната рибка” носят усмивки на хората, така и “Звездоброецът” да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем. Нека го пазим!“, заяви при откриването кметът.

  712B92BF-FB57-449C-AE77-8423C64726E5„Една скулптора се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор и на пластиката Рибаря и златната рибка.

  „Когато Венелин Божидаров моделирал своя звездоброец, той самият не е знаел за къде точно го прави. Преди няколко години го видял в мислите си, усетил непреодолимо желание да го създаде и го създал такъв, какъвто го виждате – отправил бронзовите си очи към звездното небе. По-късно проектът премина успешно през Експертния съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ и със средства от Община Варна бе реализиран“, сподели Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“. Благодарност за подаръка и за доброто сътрудничество с Община Варна отправи Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник“. Сред гостите на събитието бе ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев, културни дейци, астрономи от обсерваторията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg