• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 60%
  Нито един круизен кораб няма да посети Варна и Бургас през летните месеци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  3AE85485-9EB9-40D5-A81A-576B7BFCC4E3

  Основната причина е геополитическата обстановка в басейна на Черно море

  Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас през това лято.

  Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години, съобщава bTV.

  Круизните компании планират посещенията си поне 2-3 години напред. Това означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция.

  През 2014 г. във Варна акостират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов.

  “И колкото и парадоксално да звучи, то е свързано с кризата. Отказаните кораби от региона на Одеса, малка част от нас дойдоха при нас. Иначе това, което е нормално за сезона на Морска гара в годините е около 24-25 кораба”, каза той.

  Това обаче сега изглежда като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен кораб, е най-лошата за XXI век.

  “Има случаи в 2013 г., когато сме имали четири кораба в един и същи ден”, спомня си Игнатов.

  В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите брегове, през последните 3 години зоната около пасажерския терминал във Варна беше реновирана. “Изцяло е променена визията. Стана значително по-привлекателна и красива. И отзивите също са много добри”, коментира Любомир Добрев, директор на пристанищен терминал Варна-Изток.

  Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е категоричен, че круиз в Черно море не може да има без добри взаимоотношения между Русия, Украйна, Турция и България.

  Липсата на круизни кораби не носи големи финансови загуби на пристанището, но е сериозен удар за туристическите ни обекти например.

  В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със субсидии за круизните оператори. Ако успее това ще има положителен ефект и за нашата страна.

  Добрата новина е, че все пак има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна вече има една заявка за следващата година, както и две за 2020 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg