Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
200 нови адреса към варненската система за прием в първи клас
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

първолаци

Не е изключено в последствие да бъдат допълнени и още

Да бъдат допълнени общо 200 нови адреса към системата с правила за прием на първокласници. Това реши комисията по наука и образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net.

Шефката на ресорната дирекция Лилия Христова обясни, че е възможно една улица да се появи с няколко имена в системата. По думите й не е изключено в последствие да бъдат допълнени и още нови адреси.

Самата система бе приета и утвърдена от Общински съвет през месец март. Още преди гласуването й бяха направени корекции в първоначалните списъци с адреси.

Новите правила ще заработят след дни, когато ще стартира и приемът за първолаци. Водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Приемът в училището се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група. Определени са и допълнителни критерии със съответния брой точки- Дете с трайни увреждания над 50%- 30 точки; дете на двама починали родители- 30 точки; други деца от семейството, обучаващи се в училището- 100 точки; деца, завършили подготвителна група в училището- 100 точки; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища- от 50 до 41 точки.

Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител. Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първолак може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. При равен брой точки децата се класират на случаен принцип.

След записване на дадено дете отпада възможността да участва в следващо класиране. Може да бъде отписано и след това да кандидатства отново с нова регистрация и нов входящ номер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *