Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Археологическият музей представя нови открития
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

F81D6108-BFEA-4CAE-BBBE-D4EA9C5D39DE

Гостите и жителите на града ще имат възможността да се запознаят материали от Третия варненски халколитен некропол, където е открито злато и други ценни предмети

„Новите открития: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години” е мотото на изложба, която ще бъде открита утре от 15.30 часа в зала „Юг” в сградата на музея. Първата част представя обектите, на които варненските археолози правят редовни разкопки всяка година. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се запознаят с последните открития от праисторическите селища край Суворово и местността Бобата до село Аврен, от раннохриянския манастир в местността Джанавара, от базиликата от същата епоха в местността Боровец, от ранновизантийските и средновековни крепости Кастрици (в двора на резиденция Евксиноград) и Петрич Кале (над с. Разделна).

Специално внимание е отделено и на крепостта на нос Св. Атанас в Бяла, където е открита изящна мраморна олтарна маса. Археолозите ще покажат своята работа и извън планираните проучвания, тъй като всяка година музеят провежда редица спасителни разкопки, свързани със строежи и инфраструктурни проекти. В тази връзка ще бъдат показани открития от археологическия резерват „Одесос-Варна“ в старата част на града. Ще бъдат представени и материали от Третия варненски халколитен некропол, където е открито злато и други ценни предмети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *