Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В ЕП гласуват предложенията по социалната част от пакет „Мобилност“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

камиони

Сред проблемите според родния бранш са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и забраната да нощуват в камионите си

Днес в Европейския парламент ще бъдат гласувани предложенията по социалната част от пакет “Мобилност 1”, които според българските превозвачи имат за цел да ги изхвърлят от европейския пазар.

Сред проблемните според родния бранш предложения са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и забраната да нощуват в камионите си, пише Дарик. Спорен е и периодът, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните в държавата, през която преминават.

На 17 май по време на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани превозвачите у нас излязоха на протест. За протест са готови и днес, този път в Брюксел, като има разрешение да се включат с машините си.

Днешният вот не е предрешен и има шанс неблагоприятните за българския бизнес предложения да не бъдат приети, смятат представители на транспортни компании.

Зад българските предложения са се обединили както браншовите организации, така и синдикатите, каза за Дарик Александър Стамболийски, президент на националния транспортен синдикат Съюз на българските транспортни работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *