Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варна готова с организацията за Европейската купа по ветроходство
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

C66D655C-151D-496B-BE97-2FC2E6B19345

Варна е готова с организацията за Европейската купа по ветроходство в олимпийския клас Лазер. Надпреварата ще бъде открита утре (петък) от 11 часа на кея в зоната за отдих на Пристанище Варна, а малко след това стартира първата гонка.

Около сцената ще има екрани, по които всеки ще може да следи гонките, направени са и два слипа, по които яхтите ще навлизат навътре в морето.

Организаторите разкриха подробности за престижната спортна проява на пресконференция в Юнашкия салон. Пред медиите застанаха Росен Марангозов, шеф на Българска федерация по ветроходство, Кристиан Димитров, директор на Дирекция „Спорт” към Община Варна, Тодор Иванов, главен съдия на състезанието и звездата на СК „Черно море Бриз” Мариела Николова.

„До този момент заявки за участие са подали 40 яхти – 29 от България, 6 от Румъния и 5 от Украйна. 19 яхти ще се конкурират в клас „Лазер 4.7”, в който са 4 възрастови групи, 11 в „Лазер Стандарт” и 10 в „Лазер Радиал” с по 3 възрастови групи. След сбора от точките ще стане ясен крайният победител, на който ще връчим Европейска купа Варна. Радващо е, че ние сме един от петте региона, от които общия брой на точките ще определи и абсолютния носител на Европейската купа”, заяви Марангозов. Последният уточни, че морската столица е домакин на четвъртия кръг от Европейската купа, като първите три са били в Анкона, Белгия и Швейцария.
Регатата във Варна е с голям коефициент – 50, в Световната федерация и е валидна за световната и европейската ранглиста.
Варна ще е представена от 6 състезатели на СК „Черно море Бриз” и 4 от Яхтклуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”. С най-големи шансове от тях за призови места са Иван Филчев и Мариела Николова в „Лазер Радиал” и Калина Маринова – в „Лазер 4.7”.

Главният съдия Тодор Иванов обяви, че за първите два дни са предвидени по 3 гонки, а в неделя – две. Стартът ще зависи от времето, а всички гонки са във Варненския залив.

В петчленното международно жури, което евентуално ще разглежда протести, са включени директорът на класната асоциация EurILCA Жан Люк Мишон, Никола Александров, Румен Паунов, Козмин Андоне и Драгомир Андонович.
„Ние ще сме домакини на Европейската купа в „Лазер” три години поред – 2018-а, 2019-а и 2020-ата. Ако се справим добре, имаме уверението на г-н Жан Люк Мишон, че Варна ще бъде избран за домакин на европейското първенство в „Лазер” през 2021 година. Подобен шампионат никога не се е провеждал в България и при положение, че успеем, това ще утвърди Варна като водещ морски център. Знаете, че през 2009-а ние приехме и европейското в клас „ФИН”, каза Кристиан Димитров.
Той изрази задоволство, че Европейската купа ще донесе огромна реклама на морската столица, която е необходима за кандидатурата на Варна за европейски град на спорта през 2019 година.

„Ние популяризираме водните спортове на международно ниво, тъй като имаме и голяма амбиция да създадем водна база във Варна. Тя ще е около Трета буна и там подводничари, сърфисти и ветроходци ще държат своето оборудване и лодки”, допълни Димитров.

Разбра се още, че надпреварата е валидна за ранглистата на БФВ, като след нея и „Циклон” в Поморие ще бъдат определени националните отбори за световните и европейски първенства в Холандия и Швеция, както и за отборното в „Тим Рейсинг” в Италия и първата олимпийска квалификация в Дания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *