Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Иван Портних: Надявам се скоро Варна да има най-модерния стадион
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Stadion Varna (5)

Виждате, че върви поетапно изграждането, бихме се радвали темпът да е по-ускорен, каза още кметът

“Надявам се Варна скоро да има своя модерен стадион”. Това каза кметът на Варна Иван Портних в отговор на въпрос “как върви изграждането на стадион Варна”, пише Varna24.bg .

“Виждате, че върви поетапно изграждането, бихме се радвали темпът да е по-ускорен. Знаете, че в правомощията на Общинския съвет е да контролира, той има представител в дружеството, което изгражда стадиона. При последната инспекция общо взето видяхме, че продължава строителството. Надявам се скоро Варна да има своя модерен стадион, който ще отговаря на изискванията за провеждането на големи международни срещи и единственият в страната, който ще е лицензиран за това. Вярвам, че варненската публика скоро ще има своето прекрасно футболно съоръжение”, допълни кмета.

Днес градоначалникът посрещна международни експерти от ACES (Асоциация на европейските столици и градове на спорта) във връзка с кандидатурата на Варна за Европейски град на спорта.

“Днес приемаме комисията, която ще направи оценка на кандидатурата ни за Европейски град на спорта през 2019 г. Имах честта и удоволствието да запозная членовете на комисията с богатите спортни традиции на града ни и с постиженията на нашите спортисти, но най-вече с политиките, които общината има по отношение развитието на масовия спорт и на спортните бази.

Знаем добре, че инвестициите в спорт са инвестиции в здраве. Варна е уникален град в България със своята политика по отношение подкрепата към спортните клубове. Знаете, че имаме 275 спортни клуба, над 30 000 спортисти, като клубовете ползват безвъзмездно спортните бази на общината, което е много сериозна подкрепа за тях.

Знаете за политиката по отношение спорта в училищата, спортните програми, които дават шанса на най-малките да тренират спорта, който предпочитат безплатно.

Миналата година обновихме спортните бази в училищните дворове на 10 училища и виждаме, че това стимулира учениците в приятна среда да спортуват. Същевременно извън учебния процес базите се ползват от живущите наоколо. Надявам се през следващата година да продължим този проект. Разказах на нашите гости за олимпийските и световните ни шампиони и за това че градът ни е домакинствал на десетки европейски и световни първенства, че имаме богати традиции в провеждането на големи спортни мероприятия. Работим добре и с НПО, свързани със спорта.

Сега гостите ни ще имат възможност да посетят част от спортните ни бази, да видят с очите си това, което правим. Презентирах и им по-големите проекти, изграждането на двата стадиона – “Юрий Гагарин” и “Спартак”.

Ремонтът на “Спартак” ще започне съвсем скоро, приключваме процедурите и до две седмици ще започнат строителните дейности.

Готови са ни проектите за още три спортни комплекса – във “Владиславово”, под ул. “Студентска” и във “Виница”, където получихме от държавата терен от 7 декара. Вървят процедури по разчистване на прилежащите общински терени от незаконни сгради и имаме готовност в бюджета на 2019 да заложим средства за тези нови спортни комплекси. “, каза Иван Портних.

Той уточни, че в училищата предстои изграждане на видеонаблюдение, за да бъдат опазени спортните съоръжения.

12 коментара

 1. Фен

  Ще стане, то е ясно. Само се чудя тогава за какво ще мрънкат редовните дървени философи, които са експерти по всяка тема.

 2. Денис

  Имам чувството, че през 2-3 седмици се говори за този стадион едно и също. Нали се изгражда все пак, бавно, но славно. Като стане, тогава пишете, дайте снимки, туй-онуй. Сега само си чешете клавиатурата.

 3. Боро 1

  Ще стане бе Фен-че! за правнуците ти ще стане, небойса!
  Предполагам извънземните ще го построят! щото други не знам да имат желание?!

 4. ОПТИМИСТ

  Кога?? Дядо ми видя първата копка на стадиона нови почина след седем години, лека му пръст не видя завършването му !!Баща ми и той таи надежда да го води на дали и той е на предела на живота си!! Пази боже аз………..Дано съм жив но съм песимист!Дано сина ми господи…го види!! ДАНО НЕ ВЛЕЗЕ В РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС

 5. българин

  стадион без паркинг, дадохаго на кауфланд.

 6. doggy

  Заедно с магистрала “Хемус” ли ще го откриват или отделно?

 7. фен

  Къде го видяхтв това темпо г-н Портних. С такова темпо може да е готов през 2067 година

 8. фен

  До изборите двамата трима работника ще се разхождат на недостороената трибуна да регистрират дейност, след това ще остане само портиера и кучето

 9. опетков

  Човекът се “надява”, какво искате. Стадионът ще се завърши след като се разпродадат всичките 117 дка, с които общината влезе като миньоритарен съдружник с ТИМ в общата далавера. Делът на общината беше “оценен” на 30 млн и е само 25% от общата стойност на проекта. Досега ТИМ не е дал една стотинка свои пари. Два пъти продаваха земи, за да могат да симулират дейност. Променяха проекта и намалиха големината на трибуните. За сведение мисля, че продадоха на Кауфланд само десетина декара за повече от 30 млн. Така се “управляват” ефективно парите и имотите на варненци, които блеем като овци, каквито се оказва, че сме. Най-жалкото е, че този стадион не ние нужен дори. Без атлетическата писта той не става за друго, освен за футбол, кой знае какъв наем ще му искат, ТИМ ще печели от търговските площи в него.

  • Джинджифил Глухарчев

   Искаме да се скрие някъде и да не се показва повече . Да се оттегли от политиката и да си харчи милионите дето ги е откраднал.

 10. Мина

  “При последната инспекция общо взето видяхме, че продължава строителството.” – неубедително, кмете.
  Но за този стадион можем да питаме лично представителя на Община Варна в дружеството, а именно – Димитър Карбов.
  Каква е неговата отговорност? Как защитава интересите на всички варненци?

 11. Кореняк

  КАРБОВ Е П…………А НЕПОРЪБЕНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *