Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Посланикът на САЩ бе гост на операта „Улична сцена“ във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

83D0BF6A-AC6A-41C8-845B-843A0BC8FAB8

Н. Пр. Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, и съпругата му Никол, бяха специални гости на премиерата на операта „Улична сцена“, която бе представена в неделя във Фестивалния и конгресен център. Продукцията бе под диригентството на маестро Грегъри Бухалтер от „Метрополитън опера“, с участието на симфоничния оркестър на Ашдод – Израел. Събитието е част от богатата програма на 19-ата Музикална академия и 7-ата Оперна академия на българо-американската концертна агенция „Варна Интернешънъл“, подкрепени от Община Варна. В музикалните прояви участват творци от „Метрополитън опера“ и „Ковънт Гардънт“.

115B3BFC-8B1A-4B75-BE3E-CB6D7FDF588EПоздравление към организаторите и участниците в музикалните академии отправи кметът на Варна Иван Портних. „Чудесно е, че подновяваме традицията от творчески събития в нашия град, организирани от „Варна интернешънъл“. Вярвам, че заедно ще продължим да ги развиваме и надграждаме, като даваме възможност на млади творци и изявени професионалисти да се представят пред варненската публика, която е с високи критерии и добър музикален вкус“, каза кметът. Той използва повода, за да честити рождения ден на Калин Чонев – директор на агенцията, като му благодари за приноса за развитието и задълбочаването на културния обмен между България и САЩ.

E042A0D8-0152-46FB-80BD-46E6B74C0521Приветствие към участниците отправи и Н. Пр. Ерик Рубин, който благодари на Калин Чонев и на съпругата му, като подчерта, че оценява усилията им за „привличането на талантливи музиканти и артисти от целия свят в този красив град“. „Щастлив съм да науча, че сред артистите днес има представители от САЩ, България, Исландия, Индия, Коста Рика, Израел и други държави. Тяхната съвместна работа е доказателство, че изкуството и музиката може да ни обедини, без значение от нашата националност, език или политически възгледи“, допълни Н. Пр. Ерик Рубин. Поздравления към участниците отправи и проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел във Варна.

AD4CCA8F-5DCF-43C9-9A53-BBAA22D9EA85Фестивалните събития продължават – VII-та оперна академия с майсторски класове за оперни изпълнители, пианисти и диригенти ще бъде до 17-и юни, когато е последното събитие в концертния цикъл. Във Фестивалния и конгресен център предстои представяне на операта „Лястовичката” на Джакомо Пучини – с две представления на 16-и юни от 11.00 и от 19.00 ч. и на 17-и юни от 19.00 ч. На 6-и юни пък приключи XIX лятна музикална академия с майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти, водени от видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *