Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Музикалното „Варненско лято“ 2018 – какво следва?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

понеделник, 25.06. от 19:00

В Градската художествена галерия е концертът на клавирно дуо Йорданова-Кюркчиев.

 В програмата – произведения от Моцарт, Регер, Стравински.

 Изключителния шанс да се чуят два рояла под емблематичния покрив на Градската художествена галерия дава Международният музикален фестивал „Варненско лято“. Романтичната мансарда на Градската художествена галерия става сцена за клавирното Дуо Антония Йорданова – Иван Кюркчиев на 25 юни от 19 часа.

 Музиканти със световна кариера, те ще поднесат на меломаните свои версии на вариации от Моцарт и Регер, изпълнени на два клавира. Кулминация на камерния концерт ще бъде изпълнението на знаковата творба „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински.

 Антония Йорданова и Иван Кюркчиев започват своето шлифоване като пианисти в Музикалната академия в София, но продължават в Германия и Израел. Като клавирно дуо те са лауреати на редица престижни конкурси в Париж, Сан Марино, Москва. Авторитети в музиката определят дуото като забележителен ансамбъл, който музицира с блясък и виртуозност и придава на публиката своя пламенен темперамент и поетичност.

 Билети от Касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лв. Билети за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Билети – тук 

 вторник, 26.06. от 19:00

В Градската художествена галерия е концертът на Ансамбъл „Драгостин Фолк Национал“ с диригент проф. Стефан Драгостинов.

 В програмата: Звукови икони от България

unnamed1

 Хорът, създаден от Стефан Драгостинов, пристига на фестивалната сцена след грандиозния си триумф на 17-ия Пасхален фестивал в Москва, където беше изпратен от публиката с бурни аплодисменти. Българските певици и именитият им диригент участваха на форума по покана на Валерий Гергиев – световен диригент, директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и двигател на фестивала.

“Драгостин Фолк Национал” има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект „Антология на българския музикален фолклор” – Звукови икони на България (Sonic Icons of Bulgaria) – музикалните албуми Рофинка, Саракина, Галунка, Дунавска музика, Любовна приказка, Коледна звезда, Притури се планината, Милойка, Слънчова сватба, Грозданка, Шинка. Целта на проекта е да бъдат събрани песни от различни региони на България, пресъздадени чрез авторския поглед на Стефан Драгостинов и да се съхранят чрез звукозаписа.

 На сцената на „Варненско лято“ ще прозвучат композиции и от цикъла „Верски песни“ – най-новото творение на Стефан Драгостинов, основано на фолклорни песни, възхваляващи Бога. С уважение към традицията, любов към създаденото от безименния творец и със свое творческо виждане, авторът пише и дирижира поредица, която може да се изпълни само от музиканти от висока класа, виртуози във вокалното майсторство.

 Билети от Касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лв. Билети за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

 ММФ „Варненско лято“ 2018 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градска художествена галерия ” и Италианския културен институт. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и “Графит”, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“.

Още за програмата на фестивала: http://varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=44

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *