Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Юнкер и Туск: Благодарим България за ефективното председателство!
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Закриваща пресконференция на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

 

се състоя в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер благодариха на българското правителство за ефективната работа.

Като най-големият успех двамата отличиха Срещата на върха в София и пробива, който беше постигнат със Западните Балкани, които по думите им били възможни единствено заради оптимизма на премиера Бойко Борисов.

„Да благодаря на моя приятел Бойко Борисов за забележителното и ефективно българско председателство. Ти и твоят екип свършихте впечатляваща работа включително на Срещата на върха, която беше историческа за нашите отношения със Западните Балкани. Благодаря ти много Бойко!“, заяви Доналд Туск.

24218514-AB33-43A7-B758-B63A6086340E

Към похвалата се включи и Жан-Клод Юнкер.

„И аз трябва да кажа колко благодарна е комисията за ефективната работа за първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви Юнкер. „Аз имам българи в моя екип – основно говорителката Мина (Андреева), така че и преди знаех, че българите са продуктивни. Даже може би твърде продуктивни. И Бойко го доказа. Това беше първо българско председателство в много тежък момент и той се справи много добре – с ефективност, с особен вид хумор и с неговия начин, по който събира хората заедно“, подчерта председателят на ЕК.

От своя страна българският премиер също не спести благодарности към Брюксел. „Всичко щеше да е поставено под съмнение ако не бяхме решили днес да дадем перспектива на Македония и Албания“, каза той.

Борисов разказва на какъв принцип са били подбрани приоритетите на София за последните 6 месеца.

„Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим цели, които ще можем да придвижим напред – с много напреднахме, с някои дори приключихме. Много е постигнато в миграцията. Въпреки големите противоречия между двете доктрини как да пазим ЕС, стигнахме до крехък консенсус. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство. Не допуснахме грешки. Всички ни аплодираха“, обобщи българският министър-председател.

По отношение на напредъка на страната ни по присъединяване към Шенгенското пространство и Еврозоната, всички домашни са написани и е въпрос на време, увери той.

„Имахме дълга нощ и сме изтощени, но се справихме“, така определи снощните инфарктни разговори за миграцията, продължили до малките часове Юнкер.

„Имаме съгласие, но това реално беше най-лесното. По-трудно ще е да приложим договореното“, заяви Туск, който отново припомни договореното до тук.

Тази нощ евролидерите се разбраха за създаването на изнесени центрове, хотспотове и платформи извън рамките на Европа и оказване на по-голяма европейска подкрепа за либийската брегова охрана. Финансови траншове ще има към Турция и Африка.

„Изпратихме ясно съобщение към всички плавателни съдове в Средиземно море – включително на НПО-тата, да спазват закона. Могат да се стоят контролни центрове на европейска територия в страни, които искат да построят такива“, обясни още Туск.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *