Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Националният статистически институт предвижда нулева миграция до 5 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg/ архив
Снимка: © Varnautre.bg/ архив

Предстои и преброяване на населението през 2021 г.

Колкото българи напускат страната, за да търсят щастие в чужбина, толкова и ще се завръщат от странство у нас. И така емиграцията ще спре.

Предвиждането за нулева миграция най-късно до 5 години е на Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт в интервю за “24 часа”.

Прогнозата на шефа на НСИ е поради стопяващата се разлика между връщащите се в България и заминаващите извън границите й. По думите му и раждаемостта у нас не е ниска. Дъното е достигнато през 1997 година и оттогава тя върви нагоре.

НСИ започва подготовка и за следващото преброяване на населението, което ще е през 2021 година. Тепърва ще се решава дали то да бъде електронно, с преброители или смесено.

Освен преброяване на населението, ще се събира и информация за жилищните характеристики на домовете, за енергийната ефективност на къщи и апартаменти.

Със сигурност ще ни питат и за предмети с по-дълъг живот като печки, перални, климатици, плазмени телевизори… Вероятно сред въпросите ще е и каква професия упражняваме. Целта е да се проследят условията, при които живее населението.

Последното преброяване у нас е било през 2011 година, като в него са участвали около 45 хиляди преброители. Близо 42% от хората са попълнили анкетите онлайн, а за предстоящото преброяване се очаква броят им да е по-висок – 68%, имайки предвид факта, че такъв е процентът на домакинствата, ползващи интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *