Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Няма замърсяване на плажа в Аспарухово, установиха две проверки
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg
Снимка: © Varnautre.bg

Сигнал за изтичане на мръсни води на морския плаж „Аспарухово“ в събота предизвика незабавна проверка от експерти на РИОСВ – Варна. Установено беше, че отпадъчните води от новопостроено заведение се пречистват в локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води, след което се ползват за поливане на палми в саксии. Огледът на морските води не показа наличие на фекалии и специфична за битово-фекално замърсяване миризма.

Не е установено и повърхностно заустване на отпадъчни води в морето. След повторна съвместна проверка на 9 юли т.г., извършена от експерти на РИОСВ и БДЧР – Варна, не е констатирано замърсяване на морските води.

Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изграждането на временни обекти и функционирането им е изцяло от компетенциите на общинските власти, които са уведомени за случая.

От началото на летния туристически сезон са извършени 24 съвместни проверки от експерти на РИОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски район“ на обекти, потенциални замърсители на Черно море и разположени в близост до зоните с води за къпане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *