Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Спасиха всички деца и треньора им от пещерата в Тайланд
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

AD545A90-35F1-4073-AEE7-8350D7B1AA84

Предполага се, че под земята все още остават лекарят, който е прегледал децата, както и водолази

Спасителите в Тайланд изведоха от пещерата Там Луанг на повърхността и последното от 12-те деца, както и техния треньор, които се намираха вътре повече от две седмици. Това съобщи телевизия Spring News, цитирана от ТАСС.

Групата спасители и последните изведени от пещерата се появиха отвън в 17,43 часа местно време /13,43 ч. бълг. време/.

Преди това от пещерата на носилки бяха изнесени трима души, предаде Ройтерс. По този начин днес на повърхността бяха изведени петима души. Те бяха последните от групата от 13 души, оказали се блокирани в пещерата.

Предполага се, че под земята все още остават лекарят, който е прегледал децата, както и водолази. В днешния ден в операцията участват над 100 души.

По-рано днес шефът на компанията SpaceX Илън Мъск пусна видео от спасителната операция в Instagram.

В първите два дни на операцията – в неделя и понеделник, бяха изведени 8 деца, които са в добро физическо и психическо състояние, но са гладни и всички са с признаци на инфекция, съобщиха властите. Те са оставени за наблюдение в болница за цялата седмица.

Групата млади футболисти на възраст от 11 до 16 години и техният треньор влезли в пещерата в северната част на Тайланд на 23 юни, когато там е било сухо. Скоро, след като влезли вътре обаче, започнал да вали дъжд, входът бил наводнен и затрупан от камъни. Операцията по издирването им продължи 10 дни. Първоначално се появи информация, че те ще трябва да останат вътре в пещерата до септември или октомври – до края на дъждовния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *