Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Превенцията на трафика на наркотици дискутираха във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

A603577A-DDA8-461D-BB8B-854B064E94CE

Участие взеха съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества

Дискусионен форум на тема „Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане“ се проведе във Варна. Организатор на събитието са дирекция „Превенции“ и Общинският съвет по наркотичните вещества. Във форума взеха участие апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества. Специални гост-лектори бяха г-н Жулиен Отре – аташе по митническите въпроси в Посолството на Република Франция в София, и г-н Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика” при Митница Аерогара София.

Отре изнесе презентация на тема: „Борбата с незаконния трафик и зависимостите – френският модел“. В структурата на представените френски митнически служби се открои новото звено „Кибермитница“, което има за основна задача борбата с киберпрестъпността, като осъществява надзор над сайтове, търсачки, платформи за електронна търговия, социални мрежи, форуми, включително и в „тъмната мрежа“ (DARKNET), поясни експертът. Като пример той представи наскоро проведена операция, включваща виртуално и реално проследяване от служителите на дирекцията за митнически операции и звеното „Кибермитница“, в резултат на която са задържани лица, конфискувани са наркотици, оръжия, фалшиви лични документи и стоки.

По отношение на превенцията, интерес предизвика представянето на френската Междуведомствена комисия за борба с дрогата и зависимостите (MILDECA), която има за основна мисия проследяване на всички психоактивни вещества (наркотици, тютюн и алкохол), предотвратяване на зависимото поведение и обща координация на националната политика в областта на контролираните вещества.

Стефан Бакалов представи темата „Новите психоактивни субстанции – перфектната буря“, като сподели добри практики от дейността на Агенция “Митници” и осъществените задържания на дизайнерска дрога на Аерогара София, съвременните тенденции в трафика на новите психоактивни вещества и рисковете, свързани с тяхната употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *