Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Онкоболницата във Варна отчита над 25 хиляди лв. загуби
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

 

Онкоболница, СБАЛОЗ

25 531,36 лв. е загубата на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ за първите шест месеца на тази година заради финансиране на остатъците от неизползвани лекарства. Това разкри зам.-управителят по лечебната дейност д-р Янислава Илиева. Според новите правила НЗОК покрива разходите за точната доза медикамент, предписана на пациента. Медикаментите обаче се предлагат от производителите във флакони с определен грамаж, които трябва да бъдат използвани от 24 до 72 часа след отварянето им. След този срок неизползваното количество се бракува и унищожава, а неговата стойност остава за сметка на болницата, което генерира големи загуби.

Дозата, която се прилага на всеки пациент, е различна и зависи на първо място от вида на заболяването и се определя спрямо неговите килограми и телесна повърхност. В 90% от случаите дозата, предписана за даден пациент, не съвпада с количеството, което се съдържа в един флакон. Винаги се генерира остатък, дори и минимален.

Ако един препарат е много „вървежен“, т.е. много пациенти се лекуват с него ежедневно, генерираните остатъци са малки, но обикновено това се случва при стари лекарства, които са и по-евтини. Стремежът на медицинската наука обаче е да се прилага т.нар. таргетна терапия, съобразена с индивидуалните нужди на всеки пациент, но лекарствата в този случай са доста скъпи, а и 4-5 пациенти годишно се възползват от тях. Недопустимо е заради минимизиране на остатъците пациенти да се карат да чакат, за да се появи друг със сходна на тяхната диагноза, който да има нужда от същия препарат.

Генерираните загуби заради финансиране на неизползваните остатъци от лекарства остават изцяло за сметка на болниците, чиито приходи са единствено от заплащането на извършената дейност по клинични пътеки и клинични процедури от НЗОК. Те могат да бъдат компенсирани единствено за сметка на заплатите на персонала, но тъй като са значителни, много от болниците са заплашени от закриване, алармира д-р Янислава Илиева.

Според нея път за изход от ситуацията е НЗОК да финансира и остатъците или да отпаднат изцяло лимитите за дейността на болниците, които осъществяват специализирано лечение на пациенти с онкологични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *