Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Служители на енергото спасиха щъркелче
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

95497FC9-4977-4A6A-AE36-0EDBDE3F433A

С помощта на 12-метрова автовишка, специалистите върнаха малкото в дома му

Жителка на село Петров дол, община Провадия, се обърна към екип на Електроразпределение Север, работещ по електроразпределителната мрежа на селото със сигнал за паднало от гнездото щъркелче.

С помощта на 12-метрова автовишка, специалистите на компанията върнаха малкото в дома му. Специално внимание бе оказано на щъркеловото гнездо, което бе пострадало от бурите през последните седмици. Енергетиците отстраниха висящи клони в основата на гнездото, които създаваха риск от запалване при контакт с проводниците под напрежение.

DA3FC661-78E7-4507-B97B-310B676CE6A2Стълбовете от електроразпределителната мрежа са предпочитано място за гнездене от щъркелите, но близостта до въздушните проводници застрашава сигурността на птиците. Електромонтьорите на дружеството нерядко влизат в ролята на спасители на пернатите.

Електроразпределение Север има създадена действаща програма за поставяне на платформи, които се слагат на мястото на изградени вече щъркелови гнезда, но на безопасно разстояние от проводниците.

ЕРП Север работи с екологичните дружества по съвместни проекти за обезопасяване на електрически съоръжения и осигуряване на спокойно пребиваване на птиците на територията на Североизточна България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *