Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Девненски завод глобен с близо 160 000 лева заради замърсявания
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

F65D9288-8335-40D0-AF46-F0103306E316

С близо 160 000 лева е глобила „Солвей соди“ варненската екоинспекция заради наднормени замърсявания на атмосферния въздух от ТЕЦ „Девен“, който осигурява топлоенергията, необходима за производството на калцинирана сода в химическия завод. Това става ясно от отчета на контролната дейност на РИОСВ-Варна за месец април, който бе качен в късния следобед на официалния сайт на държавната институция наред с докладите за месеците март, май и юни, съобщават от Община Девня.

От документа e видно, че инспекцията е наложила две имуществени санкции на промишления замърсител, които се базират на данните от собствения екологичен мониторинг на топлоцентралата за 2017 година.

От общ комин № 1 са допуснати превишения по показателите „прах“, „серен диоксид“, „азотни оксиди“ и „въглероден оксид“. За тях на „Солвей соди“ АД е наложена имуществена санкция в размер на 80 155 лева.

Това, което прави впечатление обаче, е, че наднормени замърсявания на атмосферния въздух има и при експлоатацията на шумно рекламирания котел на циркулиращ кипящ слой, чиято технология на изграждане според фирмата производител покрива най-високите международни и европейски екологични стандарти.

ТЕЦ „Девен“ разполага с общо два котела на циркулиращ кипящ слой, като от доклада на РИОСВ не става ясно при кой от тях е допуснато превишение на допустимите емисии. Уточнява се само, че замърсяването е по показателите „прах“ и „серен диоксид“, заради което операторът е глобен с още 78 574 лева.

От РИОСВ не са счели за нужно да информират обществеността какви са стойностите на регистрираните превишения на контролираните замърсители, нито през кои месеци на 2017 година са станали те. Факт е обаче, че намиращата се на над 10 километра автоматична измервателна станция „Изворите“ в кв. „Река Девня“ е отчитала само превишения на фини прахови частици под 10 микрона и нито веднъж не е засякла наднормени нива на серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид, каквито обективно са регистрирани от системата за собствен екологичен мониторинг на „Солвей соди“.

За допуснатите замърсявания над валидираните нива предприятието ще плати общо 158 729 лева, от които по сметката на Община Девня са преведени 129 608 лева. Тези средства общинската администрация ще изразходва за екологични дейности и закупуване на собствена апаратура за емисионен контрол.

1 коментар

  1. Ивайло Младенов

    Комин №1 е на старите котли на ТЕЦ – “Солвей”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *