Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Мащабен ремонт на Шишковата градинка във Варна започва през есента
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

37470295-68B4-4E20-84A5-B795B390EB74

По периферията на кръговото кръстовище на площад “Екзарх Йосиф” ще има места за кратковременно спиране, но не и за паркиране. Пешеходните пътеки ще са повдигнати и на едно ниво с тротоарите. Това разказа пред Радио Варна ръководителят на проектантския екип на архитектурния план за ремонта арх.Жулиан Начев.

Местата за отдих на Шишковата градинка и по ул .”Михаил Колони” ще бъдат увеличени. Предвидено е и засаждането на 25 нови дървета.

С изцяло с нова визия ще бъде и чешмата с минерална вода. Тя ще е изработена от много издържлив нов вид бетон, ще има няколко чучура, като проектантите предлагат за удобство водата да се пуска с настъпване на бутон на земята. Предвидено е ефектно „водно огледало” – водата в него ще се стича вертикално и ще циркулира подобно на декоративните фонтани, за да няма излишен разход, разказа още арх.Начев.

Кръговото кръстовище на Шишковата градинка ще има велоалея, която ще се спуска по ул. “Михаил Колони” към Морската градина. В момента в тази част на ул.”Колони” са начертани паркоместа към синята зона, които ще бъдат преобразувани в двупосочна велоалея, уточни проектантът. Засега други подходи към велоалеята не са предвидени, поради липсата на концепция за изграждането й от страна на общината. Но това тепърва предстои, а съществуващите асфалтови настилки по улиците „Стефан Караджа”, „27 юли”, „Св.Климент” позволяват полагането на маркировка без промяна на ширината на платната.

Общата стойност на ремонта е 1 386 500 лв., осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж” и съфинансиране от община Варна.

Проектът печели Първа награда в конкурс за благоустройство на зоната на Шипковата градинка, обявен през 2014 г. от община Варна. Проектантският екип е в състав арх.Жулиaн Начев, арх.Калоян Димов и изследователят на Стара Варна Християн Облаков. Печели и заради това, че обозначава някогашната трета крепостна стена на града, която „върви” успоредно на днешната ул.”27 юли” и завършва в края на ул.”Михаил Колони”, до Морската градина. По проект тя ще бъде обозначена със светеща линия.

Предстоящият ремонт е компилация между нашия проект и този за реконструкция на чешмата, който през 2014 г. Спечели втора награда. Негови автори са арх.Михаела Петрова и арх.Ирина Русанова, отбеляза още арх.Начев.

2 коментара

  1. Градо

    Бях се отчаял, че само щърбави трЕтоари ще гледам…

  2. JU

    1 300 000 за 5дървета, 5 пейки, 5 легнали полицай, обновяване на чешмата, вело алея и светеща лента – може ли аз да усвоя парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *