Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Проект за рибарско пристанище във Варна предизвика съмнения за закононарушения
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

рибарско пристанище 2

По план то ще бъде изградено в местността Карантината

Проект за рибарско пристанище във Варна предизвика съмнения за закононарушения и обвинения в манипулации.Община Варна планира модернизиране на рибарското пристанище в местността Карантината за над 16 млн.

Проектът ще е със защита от вълни, зона за почивка и 116 места за лодки.Има място за съхранение на принадлежности, за лед генераторни машини, място за мерене и регистриране на улова.

Според геодезисти обаче министърът на регионалното развитие е дал градоустройствен статут на плаж и е разрешил строеж върху него и морското дъно.

„Морския плаж не е място за строителство. Това е забранено от Конституцията, забранено е от законите на тази държава и ако трябва да се съобразяваме с тях, а това е задължително, там строителство не може да има”, коментира Йоан Каратерзиян, камара на геодезистите в България, цитиран от bTV.

От Министерството на регионалното развитие контрираха, че ще заведат дело, защото са спазили всички законови изисквания.

„Новината е фалшива, тъй като не се предвижда изграждане на пристанище върху морски плаж. Там се вижда на специализираната карта – ясно се вижда, че там са скали”, обяви Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие.

„Ще отида във Варна, ще отида да го видя и още не съм се къпал в морето, ще отида ще се изкъпя”, коментира и премиерът Бойко Борисов от Ново село, където беше днес.

На мястото, отредено за пристанище, в момента има импровизирано рибарско селище – ръждясал и опасен мост, и тясна камениста плажна ивица.

От регионалното министерство увериха, че няма как бъдещото пристанище да попадне в частни ръце.

3 коментара

  1. Данайката

    Вятър работа. На Йоан Каратерзян поредната партенка. Точно един член има в тази Камара на Геодезистите.

  2. опетков

    Дори и плаж да е, по-добре е да се построи рибарско пристанище. Чакаме и моста на Рибарския плаж, който се бави без обяснение. А въпросният геодезист да си завре теодолита някъде отзад. Вече се изказа неподготвен за бул. Левски, сега за Карантината. Явно е определен за таран на БСП, за спиране на развитието на града ни. А кметчето да се вземе в ръце, да се разходи из града и да види мръсотията в която е затънал. Явно чистачките са в отпуск или стачкуват. Крайно време е да се закупят специализирани машини и да почне сериозно чистене и миене на улиците и тротоарите. Поддръжка на направеното трябва, кмете.

  3. Сашо

    Каратерзиян да се разходи но мястото което нарича плаж и да го види с очите си. Там плаж няма както и неговата Камара не е никаква браншова организация, както стана ясно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *