Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Везбари представят родната шевица край Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

39146136_521806961586728_2746926766009352192_n

Тази година събитието ще протече под надслов „Култът към майката и оброците за плодородие”

Второто издание на „Фестивал на шевицата“ ще се проведе на 8 и 9 септември от 9.00 ч. до 18.00 ч. на площад „Възраждане” в Белослав. Тази година събитието ще протече под надслов „Култът към майката и оброците за плодородие”. При лошо време организаторите уточняват, че събитието ще се проведе в НЧ „Съзнание 1926“.

Фестивалът предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата.

На фокус ще са автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.

Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в областта на везмото. Възможно е индивидуално и колективно участие чрез:

Представяне на автентични носии с шевици (части от носии, или съхранени шевични фрагменти). Особен интерес представлява и самата история на носията или шевицата: От кого и за кого е изработена? От кой регион е? На каква възраст е?

Представяне на артикули със съвременни интерпретации на АВТЕНТИЧНИ шевични мотиви (сувенири, бижута, аксесоари, дрехи и др.).

Дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите използвани и във везбата (килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и други художествени занаяти) .

По време на фестивала ще можете да видите и да се насладите на разнообразие от дейности като кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, разнообразие от работилници, концертна част – народни песни и танци, занимателни секции за най- малката аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *