• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Вятър: 5m/s S
  Премиерът обеща пари за уникална зa България и света гробница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресслужба Правителство
  Снимка: Пресслужба Правителство

   

  Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света, каза днес министър-председателят Бойко Борисов на разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле, съобщи правителствената информационна служба.

  В могилата “Мал тепе” е намерен монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. “Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави”, се уточнява в съобщението.

  Премиерът не пропусна да припомни, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата. “Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти”, добави Борисов.

  Според него до края на септември следващата година могилата трябва да бъде напълно разкрита, уточнява агенция “Фокус”. По негови думи уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди. Висока е над 20 метра.

  Предполага се, че може би в нея е погребан римски военен император, но тъй като все още не установена датировката на гробницата, втората предполагаема версия е, че това може да е гробница на тракийски владетел от втори век.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg