• Varna
  5°
  ясно небе
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s N
  Кавал от еленски рог спечели конкурса “Сувенири”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимката е илюстративна. Източник: Уикипедия
  Снимката е илюстративна. Източник: Уикипедия

  Кавал от еленски рог, изработен от Георги Димов от Шумен спечели конкурса „Сувенири” на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” във Варна. По време на тазгодишното изложение бяха изложени общо 84 авторски произведения, от които бяха номинирани 15. Призовата тройка бе определена с гласуване от варненските журналисти.

  На второ място бе класирана красива кукла “Мария с народна северняшка носия”, чийто автор е Детелина Димитрова от Девня. Третото място бе за Дървено пано “Жена с менци”, изработено от Тодор Танев от Варна.

  “Занимавам се от три години с изработка на музикални инструменти, като изработвам гайди и кавали. Също така съм музикант и свиря на кавал в ансамбъл “Мадара” в Шумен. Този кавал от еленски рог е изцяло моя изработка. В конкурса “Сувенири” реших да участвам с по-различен инструмент“, каза победителят Георги Димов, който демонстрира пред гостите и журналистите как се свири на кавала, изработен от еленски рог.

  Авторите на отличените произведения ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място  – парична награда в размер на 150 евро. Те ще бъдат наградени на официалното закриване на 22-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 20.00 ч. на сцена „Раковина” .

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *