Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Дълговете изяждат 32% от заплатата на българина
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Пари

Успяваме да спестим едва 5% от доходите си, сочи Евростат

Българите успяват да спестят едва 5% от месечните си доходи. Това показват анализ на Евростат за тенденциите за спестявания на жителите на Европейския съюз през периода 2000 – 2016 година.

За пръв път показателят за нашата страна е положителен, след като за целия изследван период стойността му е била отрицателна, което означава, че трудно сме успявали да спестим някой лев, пише „Труд“.

Въпреки това България остава под средния процент за ЕС, който е 10 на сто.

Държавите, в които хората успяват най-много да спестяват, са Люксембург – 20% от дохода си, Швеция – 19%, Германия – 17% и Франция – 14%.

Жителите на държавите, които не могат да заделят пари на страна освен България са Полша – 4% и Латвия – 3%.

Последните данни на Българска народна банка показват, че в края на юли спестяванията на домакинствата у нас достигат почти 50 милиарда лева. Депозитите се увеличават със 7,3% спрямо края на юли 2017 година.

Въпреки че не можем да спестяваме много, се оказва, че сме от жителите на ЕС, които трупат най-малко финансови задължения, показват още данните на Евростат.

През 2016 г. дългът на българското домакинство възлиза средно на 32% от дохода.

Показателят намалява всяка година от 2009 г. насам, когато процентът е бил 43,4%. Регистрирано е само едно леко повишение през 2014 г. от 37,8 до 38,5%.

Страните с най-голямо задлъжняване на домакинствата в ЕС са Дания, при които дългът достига 244%, Кипър – 178% и Англия – 126%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *