Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

първолаци

Колко килограма над нормите носят децата на гърба си?

Държавата с нови мерки срещу тежките раници в клас. От 15 септември в класните стаи на близо 600 общински училища в страната ще има шкафчета, в които учениците да оставят след часовете всичко необходимо, съобщава Нова тв.

Целта е по този начин значително да се разтоварят раниците на децата от I до VII клас. По препоръка на Здравното министерство ученическата раница не трябва да тежи повече от 15% от теглото на детето.

За купуването на шкафчетата държавата отделя близо 3 000 000 лв. Ще стигнат ли обаче за всички училища? Колко тежи ученическата раница и колко килограма над нормите всеки ден носят децата на гърба си? Може ли това да се окаже рисково за здравето им?

Експертите предупреждават, че прекалено тежката раница може да доведе до изоставане в ръста, натоварване на гръбнака, изкривявания и деформации. Размерът на раницата трябва да се съобразява с височината на детето

Според преподавателите децата често претоварват раниците си с излишни неща. Те носят тефтери, книжки и помагала, които нямат отношение към учебния процес. Понякога забравят да подредят раницата за следващия ден, така носят и учебници от предишния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *