Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варна втора в страната по брой на пътните инциденти с ученици
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

катастрофа1

По-голям е броят на катастрофите в светлата част на деня

348 е броя на ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години за 2017-а година по данни на Министерство на Вътрешните работи.

Това означава, че всеки ден на пътя има пострадал по един ученик от страната. Общият брой произшествия с пешеходци в България възлиза на 1 847 или това са 26,8 % от всички пътнотранспортни произшествия в страната с пострадали, загинали и ранени.

Статиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях. Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите. (примерно зад паркирали автомобили). Затова е важно пешеходците да пресичат само на пешеходни пътеки и указаните за това места.

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци.

Това налага непрекъснатото обучение и разяснение на правилата за движение и мерките за безопасност особено на децата в ученическа възраст. Пресичането трябва да е на безопасни места като пешеходни пътеки тип “зебра” (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

По-голям е броят на инцидентите в светлата част на деня – 5 085, докато в сумрак и тъмната част те са 980. Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *