Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Данъчни стимули за покупка на първи имот от млади семейства предлагат строителни предприемачи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg / Архив
Снимка: © Varnautre.bg / Архив

Данъчни стимули за покупка на първи имот от млади семейства предлагат строителни предприемачи

Данъчни стимули за покупка на първи имот от млади семейства предлагат строителни предприемачи. “Подобряването на достъпността на жилищата трябва да се случи чрез промяна в данъчната политика, а именно намаляване на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства”, казва Красимир Шалев, член на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, цитиран от “Труд”.

Такъв работещ пример има в Сърбия, където имотът на тези хора излиза с 18% по-евтин, а държавата се отказва от данъка, за да пребори демографската криза.

90% от празните жилища у нас са в малките градове, заради демографската криза. А в София само 5% от апартаментите са необитаеми, каза председателят на асоциацията Георги Шопов във връзка със статистиката, че броят на необитаемите жилища в България е нараснал до 1,2 млн. или 31% от всички имоти в страната.

Националната жилищна стратегия, по която регионалното министерство работи, цели да намали броя на необитаемите жилища и да стимулира собствениците им да ги отдават под наем или да ги продадат.

Другата идея е да се стимулира поддръжката на сградния фонд, тъй като повече от три четвърти от апартаментите са в сгради на възраст над 30 години.

По думите на строителния предприемач Шопов експлоатационният срок на панелните блокове е повече от 50 години, но при достигане на тази възраст трябва да се подменят покрива и електрическата инсталация на входа.

По данни на асоциацията 30% от купувачите в София търсят апартаменти ново строителство.

Жилището е основна инвестиция и богатство на над 60% от българските домакинства.

Данните на Националната жилищна стратегия показват, че строителството непрекъснато расте и до 2020 г. ще бъде надминат строителния бум от 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хил. жилища на година.

1 коментар

  1. опетков

    Тези “предприемачи” защо не вземат да продават например само с 10-15% надценка жилищата на младите семейства, а не с 200-300% както сега, а искат само от държавата. Не се наядоха, гладни, алчни, ненаситни въшки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *