Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Капсула на времето пази послания на варненски ученици
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

DA9C2FB9-8864-4227-9822-780B5530A253

Целта е да се съхрани информация за вижданията и мечтите на днешните деца относно техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години

Кутия – капсула на времето „Варна Лит“ с десет детски творби на тема „Писмо до мен след 10 години“, отличени в конкурса на МЛФ „Варна Лит 2018“ за ученическо есе бе официално предадена за съхранение в РБ „Пенчо Славейков“ – гр. Варна

Целта е да се съхрани информация за вижданията и мечтите на днешните деца относно техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години(2028 г.) и тогава да бъдат огласени отново.

Представители на СНЦ „Международен литературен фестивал Варна Лит“, заедно с деца-творци, отличени в конкурса за ученическо есе на тема „Писмо до мен след 10 години“ – част от Международен литературен фестивал „Варна Лит 2018“, официално предадоха на ръководството на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – гр. Варна специална кутия с десетте наградени есета.

BA5A459D-40A0-4239-A20A-B79AF435AA3AПъстроцветната кутия, изработена от Виктория Георгиева – МOUSE, се превръща в своеобразна капсула на времето за ученическите мечти, прогнози, планове, тревоги и очаквания за живота след десетилетие. Десетте деца припомниха откъси от своите творби, поставиха ги в пликове, които надписаха до себе си за времето след 10 години, и те бяха прибрани в кутията, заедно със снимки от четенето, провело се на 30 май 2018 г.

Учениците, чиито творби остават за съхранение в РБ „Пенчо Славейков“ – гр. Варна са: Милица Иванова(прочетено от Иво Иванов), Йоан Костов(прочетено от Захари Карабашлиев), Велина Костово(прочетено от Алек Попов), Даниел Йорданов(прочетено от Светослав Иванов), Йова Енчева(прочетено от Весела Фламбурари), Маргарита Славова(прочетено от Теодора Димова), Катерина Добрева(прочетено от Георги Тошев), Екатерина Веселинова(прочетено от Юлия Спиридонова), Даниел Бояджиев(прочетено от Нуша Роянова), Александър Габровски(прочетено от Дамян Дамянов).

CF833AFB-49DC-4CA6-825C-986913C936CEВ конкурса „Писмо до мен след 10 години“ се включиха близо 100 ученици на различна възраст от много варненски училища, а есетата на отличените участници бяха прочетени от творците-участници във фестивала на официална церемония в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ пред голяма публика.

Директорът на РБ „Пенчо Славейков“ Радка Калчева и нейният екип приеха кутията с обещание да я съхраняват, а всяко от десетте деца получи като подарък ваучер за годишен абонамент в библиотеката.

Второто издание на Международен литературен фестивал „Варна Лит 2018“ с тема „Разказвачът в мен“ се проведе от 30 май до 2 юни с финансовата подкрепа на Община Варна в лицето на Фонд „Култура“, Фондация „Америка за България“, „Солвей Соди“АД и Виваком.

Организатор е СНЦ „Международен литературен фестивал Варна Лит“ с председател Захари Карабашлиев.

В рамките на фестивала се осъществиха срещи с 30 български и чуждестранни творци в над 60 училища и школи, детска градина, университет на територията на Община Варна, включително срещи в училищата в с. Каменар и с. Константиново.

Над 3 000 деца на различни възрасти участваха в интересни дискусии с едни от най-популярните писатели, художници и журналисти у нас и в чужбина, активно задаваха въпроси на творците, училищата получиха книга-подарък от писателите. Във външните срещи и концерти от фестивалната програма участваха над 4 хиляди души.

„Варна Лит 2018“ донесе вдъхновяваща новина – учредяване на МЕЖДУНАРОДНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ДИМИТЪР ДИМОВ“ за роман – от Сдружение Международен Литературен Фестивал „Варна Лит“ в навечерието на 110-годишнината от рождението на писателя и под патронажа на Кмета на Община Варна. Наградата ще бъде връчена за първи път по време на фестивала „Варна Лит“ през 2019 година. Конкурсът ще има само една категория – роман с награда от 10 000 лв.

В конкурса „Димитър Димов“ 2019 г. могат да участват творби на съвременни български автори, както и романи на съвременни автори от Европа, преведени и издадени на български език от български издателства за първи път и публикувани в периода 1 януари 2018 г. – 31 декември 2018 г. Предложенията се приемат от издателствата на книгите, като всяко издателство може да номинира до два свои романа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *