Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Две фирми са изявили желание да направят ремонта на опасната училищна сграда в „Аспарухово“
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

496F2C03-6BE5-425B-AD03-4998ED62CDFA

Две фирми са изявили желание да се ангажират с ремонта на опасната училищна сграда в „Аспарухово“. Това сочи протокол от заседание на комисията, занимаваща се с обществената поръчка за реконструкция на зданието, съобщи Moreto.net.

Кандидатите, които са подали документи в срок, са „БГ ленд КО“ и „Делта инвестмънт груп“ ЕООД.

Процедурата за ремонт на училището стартира повече от половин година, след като стана ясно, че сградата на НУ „Васил Левски“ е опасна и в нея не може да се провежда учебен процес.

За привеждането на сградата в състояние, осигуряващо здравословна и сигурна среда за обитаване на децата и преподавателите, са предвидени 950 хил. лева без ДДС. Според плановете същинските строително-монтажни работи трябва да бъдат извършени в рамките на 5 месеца след разкриването на строителната площадка.

В началото на годината Общината отнесе случая с опасната постройка до прокуратурата. Това се случи, след като се оказа, че вдигнатото преди повече от пет години с общински средства школо има сериозни проблеми и течове. Нередностите бяха установени след извършено конструктивно обследване на сградата и актуализация на техническия паспорт.

Новата сграда бе вдигната с около 5 млн. лева на мястото на порутена постройка с външна тоалетна. В експлоатация е от 2011 година. Изпълнител на строителството е пловдивската фирма „Стоянстрой“ ЕООД. Тогава строителят увери, че за вдигането на постройката са използвани материали от най-висок клас.

Ситуацията с проблемната сграда и извеждането на учениците от нея стана причина за активни протести. Родители на децата настояха виновните да понесат отговорност, както и да бъдат взети мерки за привеждане на сградата в необходимия вид, така че да осигури необходимата сигурност за ученици и учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *