Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Животът у нас е поскъпнал с 3,5%
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

пари

Рекордна инфлация: Земеделският министър прогнозира поскъпване на хляба

Инфлацията у нас се задържа на най-високото си ниво от четири години насам. За година животът е поскъпнал с 3,5%, обяви Националният статистически институт. Основният двигател на инфлацията е цената на петрола, която повлича след себе си останалите стоки и услуги. България не е изключение. В последната година транспортът у нас е поскъпнал с близо 9%.

Издръжката на жилището – ток, вода и горива също излиза по-скъпо спрямо миналата година. Повишение има и в цената на храни и напитки. Годишното поскъпване на живота в държавите от еврозоната се задържа на 2%.Като най-осезаем е скокът в цените на енергията – над 9%.

Междувременно министърът на земеделието и храните откри основания за поскъпване на хляба. Потребителите са категорични, че повишаването на цените се усеща.

„От началото на годината виждам, че много се вдигнаха цените, всичко поскъпва. Пенсийката ми 260 лева, с тези на починалия ми съпруг и не стигат до никъде”, сподели Стоянка Гюрова.

Ако не се намери механизъм – поскъпването на пшеницата и природния газ, ще доведат и до поредно увеличение на хляба.
„Започнал съм аз лично разговори с веригите. Ще предложа на премиера, да направим и при него една среща по цената на хляба, защото те са регулатор на тези цени”, коментира министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Най-уязвими са пенсионерите – според експерти годишната инфлация е стопила увеличението на парите им – средно 3,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *