Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пожарникарите честват своя професионален празник
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Пожар в МБАЛ Св. Анна (1)

През тази година се честват 140 години от основаването на пожарното дело във Варна

На 14 септември пожарникарите в цялата страна отбелязват своя професионален празник.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905г.

Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878г. в София. През 1884г. са доставени първите пожарни помпи, придвижвани с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело. Още в първите години след Освобождението е положено и началото на организираната противопожарна пропаганда. През 1896г. в гр. Русе е основана първата в страната доброволна пожарна дружина, но едва 10 години по-късно доброволните пожарни дружини започват да работят ефективно.

През тази година се честват 140 години от основаването на пожарното дело в гр. Варна. През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на гр. Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба в гр. Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *