Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Англия, Холандия и Германия са трите най-предпочитани образователни дестинации за кандидат-студентите от Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

04D8ABF7-60EC-4B20-9784-D58080681CEB

Младежи от Варна кандидатстват за Оксфорд и Кеймбридж

Англия, Холандия и Германия са трите най-предпочитани образователни дестинации за кандидат-студентите от Варна. Дания и Швеция също привличат вниманието на кандидат-висшистите. Това стана ясно при представяне на международното изложение “Световно образование”, което ще се проведе утре в морския град, съобщава Дарик.

През последните години около 20 на сто от българите, пътуващи да се обучават в чужбина, са от Варна и региона. Това нарежда морската столица веднага след София. Дължи се основно на добрите средни училища и добрата езикова подготовка в морския град, обясни Стефка Златева от организаторите на международното изложение.

Четирима души от Варна вече са кандидатствали за прием в престижните университети Оксфорд и Кеймбридж, с интерес към изучаване на компютърни науки, психология, философия и икономика. Кандидати има и за Университета по изкуствата в Лондон, Университетите на Глазгоу и Единбург и Кинг‘с Колидж. Великобритания си остава предпочитана, защото варненските кандидати попадат в една международна среда, в която се обучават над половин милион студенти. Напливът на кандидати за Острова се дължи и на факта, че британското правителство реши да запази кредитирането на образованието за студентите от ЕС и през първата 2019-2020 академична година след Brexit, коментира Златева.

Само тази година се отчита 20 % ръст на българските студенти в Холандия. Причината е решението на холандското правителство да намали наполовина таксите (от 2078 на 1039 евро) за първокурсници от ЕС. Очакванията са тази тенденция да продължи. Сред най-предпочитаните специалности от нашите студенти в „ниската земя” са интериорен, графичен и дизайн на електронни игри, психология, медии и комуникации, и дори авиоинженерство. Българите в Холандия са четвъртата националност, изпреварвайки дори Германия, Китай и Белгия.

Дания и Швеция привличат вниманието на българските кандидат-студенти с безплатното обучение за жители на държави-членки на ЕС. Търсените специалности са туризъм, маркетинг, мултимедиен дизайн и комуникации, икономика, бизнес администрация и IT. Големият интерес обаче накара Дания да въведе по-високи изисквания за владеене на английски език и квоти за чужденци.

Най-много студенти от региона в западни университети изпращат ІV Езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри”, Първа езикова гимназия, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, Хуманитарната гимназия и Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх”.

Половината от завършващите висше образование в чужбина българи се връщат, за да работят в родината. Тенденцията е от последните години, в резултат на подобряване на икономическия климат в България и преместване тук на дейността на големи компании, показват наблюденията на Стефка Златева.

Над 30 елитни чуждестранни образователни институции – университети и средни училища, от цял свят ще участват на изложението “Световно образование”, което започва в 11.00 часа утре в хотел „Черно море” . Ще има представители на топ университети от Великобритания, Холандия, Австрия, Франция, Белгия и Швейцария. Програмата на форума е съобразена с най-новите тенденции в обучението в чужбина и отчита промените и новите моменти в образователните системи зад граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *