Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Окръжен съд – Варна домакин на работно посещение у нас на председателя на Апелативния съд в Леон, Испания
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

3AAED600-21FA-4A6C-B41D-F290CBF7B031

По покана на Окръжен съд – Варна на едноседмично работно посещение у нас беше Ана Дел Сер Лопес – председател на Апелативния съд в Лeон, Испания. Визитата на испанския магистрат е част от обмена на Европейската мрежа за съдебно обучение, чиято цел е насърчаване на опознаването на правните системи в Европейския съюз.

Зам. председателят на Варненски окръжен съд и ръководител на Търговско отделение, Мария Терзийка и съдии от ВОС запознаха своя колега със структурата и работата на институцията. Интерес предизвикаха образователните проекти на Варненския окръжен съд за повишаване на правната култура на подрастващите, които институцията осъществява в партньорство с Регионалния инспекторат по образование и Икономически университет – Варна.

Среща беше проведена и с ръководството на Районен съд – Варна, след която Ана Дел Сер Лопес посети Центъра по медиация към съдебния район на ВОС. Председателят на Апелативния съд в Лeон сподели, че при тях медиацията все още е малко познат способ за алтернативно извънсъдебно решаване на спорове. Испанският магистрат се запозна и с помещението за щадящо изслушване на деца, т.нар „Синя стая“, стопанисвано от Варненски окръжен съд.

Ана Дел Сер Лопес имаше възможност да разгледа историческите забележителности във Варна, като сподели че е впечатлена от красотата на морския град.

В рамките на обменната програма, тя се среща и с председателите на Варненски окръжен съд – Марин Маринов и Бургаски окръжен съд – Росица Темелкова, както и с председателя на Варненски апелативен съд – Ванухи Аракелян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *