• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 77%
  Вятър: 7m/s SE
  Психиатричните клиники във Варна били препълнени
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  УМБАЛ Св. Марина

  Има периоди, в които психиатричните клиники в Университетската болница „Св. Марина“ са препълнени с пациенти, развили ендогенни психози вследствие на употребата на психоактивни вещества, съобщава ИА Фокус.

  Това коментира ръководителят на Катедрата по психиатрия и клинична психология към Медицинския университет в града и началник на специализирана Клиника в УМБАЛ „Св. Марина“, проф. Христо Кожухаров.

  Той обясни, че най-често тези хора се обръщат за помощ към лекарите след като са употребили агресия вследствие на употреба на психоактивни вещества. Най-често проблемът се проявява при вземащите амфетамини, но съчетанието с марихуана също може да увреди психиката.

  „Употребата на тези вещества води до неконтролируеми възбуди. Тези пациенти проявяват агресия към неодушевени предмети, към хора и към себе си, за жалост“, коментира специалистът.

  Той е категоричен, че определено наркотиците могат да увредят психиката.

  Проф. Кожухаров обясни, че за разлика от опиатите, за които обикновено източникът е ясен, проследяването на синтетиката е изключително трудно.

  „За съжаление в тях има хиляди други вещества освен стимулант и често поведението на хора, които злоупотребяват с тях е странно. Те обикновено имат чувството, че са преследвани, смятат, че някой иска да им направи нещо и затова се защитават, нападайки другите“, каза още ръководителят на Катедрата по психиатрия и клинична психология.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg