Varna
12°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s NW
Варненци ще могат да даряват старите си дрехи в специални контейнери
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

E137C3A5-D3CB-4975-8447-94197C745FDB

Годните за употреба дрехи се складират за т. нар. „кризисен резерв“ за подпомагане на пострадали хора при бедствия, кризи и аварии

Българският червен кръст е събрал над 1450 т. стари дрехи само за 2 г. и половина, след като бяха поставени контейнери в Пловдив и столицата. Това съобщиха от БЧК за Медийна група „Черно море“.

Контейнерите за текстил са част от сериозна национална кампания за максимално ефективно оползотворяване и събиране на текстилни продукти и дрехи. От края на месеца Варна също се присъединява към нея. В следващата седмица от местната структура на БЧК ще обявят местата, на които ще има разположени такива контейнери.

Първите бяха поставени Пловдив още на 1 март 2016 г. Впоследствие и в София. Последва Перник, сега дойде ред и на Варна. Събраните дрехи периодично се събират и извозват до фабрика за сортиране. Там при нужда се преработват или подготвят за повторното им оползотворяване.

Изискването е дрехите, чантите, домашният текстил, и др. аксесоари да бъдат в годно за употреба състояние. Както и опаковани в торбички. Годните за употреба дрехи се складират за т. нар. „кризисен резерв“ за подпомагане от БЧК на пострадали хора при бедствия, кризи и аварии. Те ще се раздават само в случай на необходимост.

Друга част се изнасят – основно за държави от Третия свят в Централна Америка, Африка и Близкия изток.

Негодните за употреба изделия се утилизират у нас или в други страни. Тапицериите за леки коли от рециклиран текстил стават все по-популярни.

3FAC3D45-7D6A-4A28-AB9A-0D27FFC5D16E

5 коментара

 1. Дарина Димитрова

  Йъде ще бъдат поставени контейнерите и кога?

 2. Елена Неделчева

  Идеята е мн. добра,уредете въпроса и ни уведомете по радио , телевизия, вестници за да знаем, имаме и нови дрехи който са за носене , здрави и чисти и ни е жал да ги оставяме по казаните за боклук,

 3. Graciela

  А как ще ги опазите от циганите? Още вечерта ще ги разбият и ограбят!

 4. Мирослав

  Това е някъде в Левски, поне на това ми прилича. До Билата

 5. R.GEORGIEVA

  Много добра идея,за улеснение на гражданите е добре да има такива контейнери и в някои квартали, не само в централната част на Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *