Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
С 30% поскъпват данъците за коли над 15 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

CDEF93EA-C89C-473A-B335-BC5D0B6044D8

Отпада и облекчението за автомобили с катализатор

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина.

От съвета стана ясно, че ще се промени начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще се определя в зависимост от екостандарта и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%, предава Bulgaria ON AIR.

От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас. Отпада и облекчението за автомобилите с катализатор, които досега се ползваха с по-ниски данъци.

Тристранният съвет реши, че ДДС-то ще остане в същия размер, както е и в момента – 20%, данъкът върху доходите също остава непроменен – 10%. Всички други данъци също остават непроменени за следващата година.

От синдикатите поискаха да се помисли по въпроса със събирането на данъците у нас. Според тях системата е остаряла и е нужна актуализация.

По отношение на бизнеса – няма да отпадне едногодишният финансов одит, който е задължителен за всички фирми. И следващата година всички предприятия ще бъдат задължени да платят за направата на едногодишен финансов одит.

Бизнесът е категоричен обаче, че заради това изискване се харчат милиони всяка година, а в същото време не се постига желаният резултат.

Финансовият министър Владислав Горанов се нае да направи дискусия за това изискване и да бъде разгледано по-обстойно искането на бизнеса.

Една от най-важните промени, която се прие да влезе в сила от 2020 г. – по предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите си.

Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *