Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Таксиметрови шофьори във Варна отново искат по-високи тарифи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка:  © Varnautre.bg
Снимка: © Varnautre.bg

Две предложения за увеличаване на минималния праг на тарифите на такситата във Варна ще разгледа комисията по транспорт към Общинския съвет, съобщава Дарик Варна.

Едното предложение е на Инициативен комитет на таксиметровите шофьори във Варна, съобщава Дарик. Те настояват долния праг на дневната тарифа за километър да бъде увеличена от 0,75 на 0,97 лева, а нощната да стане 1,07 лева (при 0,85 в момента). Посоченият мотив е кризата в бранша. Имало масов отлив на таксиметрови шофьори и вече дефицит на коли. Големият трафик пък водел до по-малко курсове и намаляване ефективността на услугата.

Минималната дневна тарифа да стане 1,00 лев през деня и 1,20 нощем, пък предлагат от независимия транспортен синдикат “Авто 94”. Според тях сегашните тарифи са под себестойност и така жълтите коли се превръщали в пряк конкурент на градския транспорт. Освен това са се увеличили разходите за шофьорите. Те трябвало да плащат алтернативен данък и осигуровки, а лошата пътна инфраструктура водела до по-чести ремонти. От “Авто 94” твърдят, че минималната тарифа е нереално ниска и води до монополизиране на таксиметровата услуга от страна на централите.

Да бъде направен публичен регистър на утвърдените таксиметрови стоянки. На всички пиаци да бъдат възстановени липсващите и повредени знаци. Те трябва да бъдат придружени и с табела „Нарушителите се отстраняват принудително с техническо средство”, смятат от Сдружение „Браншова организация на таксиметровите превозвачи.

От таксиметровия бранш предлагат и изграждане на таксиметрови места на автобусни спирки при положение, че има възможност за това с допълнителни „джобове” за спиране на таксита.

Заседанието на комисията „Транспорт” към местния парламент е насрочено за 11.00 часа.

2 коментара

  1. Rosetto Bulgarelli

    А дали водачите на таксита ше са избрьснати,прилично облечени,вежливи и помагащи на тези,които имат нужда от помощ и няма да пушат в такситата?

  2. Жеков

    А сфирка не щеш ли да ти направят??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *